Prodavnica muževa


foto: Dragan Đurđević


Uverena sam da se najbolje stvari u životu dešavaju kada ne očekujemo mnogo od njega. Velika očekivanja nas često odvode u ćorsokak.
U želji da se provozam i razbistrim glavu od svakodnevnih obaveza, bez ikakvog plana i cilja, zaustavila sam se na osvetljenom parkingu, ispred robne kuće na pet spratova, na čijem je vrhu svetleo natpis:

VELIKI IZBOR MUŽEVA.
Da li mi je Univerzum poslao neki znak? Možda se na Zemlju spustio svemirski brod, u obliku robne kuće na pet spratova. Sanjam li?
Na samom ulazu u robnu kuću, stajao je visok, stasit gospodin, u smokingu, sa belim rukavicama i crnim cilindrom .
“Dobro veče mlada damo! Dobro došli u Robnu kuću za muževe, na pet spratova. Kupovina je uslovljena.
Morate biti neudati da biste posetili  našu robnu kuću. Možete kupiti samo jednog muža, na jednom od spratova, koga ne možete reklamirati, niti zameniti za drugog. Pažljivo birajte. Mnoge su otišle praznih ruku.”
Gospodin je zvučao ubedljivo. Uzbuđeno sam  stala na pokretne stepenice, koje su me odvele na prvi sprat. Danas ću kupiti muža! Znala sam. Kakvi li su  im muževi? Da li imaju moj model, tip, broj. U stvari koji je moj…tip muškarca.
Stepenište me je odvelo na prvi sprat, dok sam buljila u natpis - LEPI MUŽEVI.
Mmmmmm, lepi.  Evo me, lepi moj. Ups! Samo lepi? Ako su ovde lepi, šta je na sledećem spratu? Moram pogledati.
LEPI MUŽEVI KOJI VOLE DECU
Ugledala sam reklamu dok su me pokretne stepenice nosile ka drugom spratu. Pa to je sjajno! Odličan spoj dve vrlo poželjne muške osobine. Ali, ne! Šta li će me sačekati na trećem spratu, pitala sam, dok sam hrlila ka vrhu.
Pisalo je:
PRELEPI, ROMANTIČNI MUŽEVI KOJI VOLE DECU
Zavrtela mi se cela robna kuća od ove ponude. Instinkt mi je govorio da me tu čeka muškarac mog života. Đavolak u meni, već je podizao pogled ga vrhu.Upozoravao da ima još dva sprata izbora. Ko sam ja, da ga ne poslušam?  Da se posle, do u duboku starost kajem, što nisam otišla na četvrti sprat.
Naravno, odem na četvrti. Vredelo je. Korak me je delio do čoveka mojih snova, jer je, nećete verovati, pisalo:
PRELEPI, ROMANTIČNI MUŽEVI, KOJI VOLE DECU I RADE SVE PO KUĆI
Stižem ljubavi. Nije važno da li  si crn ili smeđ. Ne kupujem ja od juče. Ovde su vrhunski modeli.
 Ali, čekaj. Kako ću objasniti prijateljicama? Koji me je vrag spopao da ga kupim na četvrtom, kad postoji još jedan sprat. Ako ne bude dobar muž, nema mi opstanka od njih.” Zašto nisi otišla na peti? Šta te je koštalo? Drn, drn…”
Peti sprat je izgledao kao rajska bašta, ali, bez ikakavog natpisa spolja. Muževi su ovde sigurno vanserijski. Imam pravo da uđem u jednu radnju, na jednom od spratovai kupim jednog muža. U trenutku sam se zabrinula.  Ako ga nađem? Bože, primaju li ovde čekove? Ne znam imam li para na računu za najbolji model. Mogu biti papreni. Kada sam ja našla jeftine cipele, a kamo li muža?
Konačno sam donela odluku, i ušla u radnju na petom spratu. Ispred mene, stajala je tabla, na kojoj je pisalo sitnim slovima. Prišla sam .

UKOLIKO STE STIGLI ČAK DO PETOG SPRATA, U POTRAZI ZA MUŽEM, IMATE NEREALNA OČEKIVANJA. OBAVEŠTAVAMO VAS DA NEKO TAKAV, NE POSTOJI.

Oh, zašto nisam kupila muža na četvrtom spratu! Trećem makar.
Razočarana, tužna i ljuta, spustila sam se u prizemlje robne kuće. Ljubazni gospodin u smokingu, sa belim rukavicama i cilindrom mi je otvorio vrata.
“Izvolite mlada damo. Prevelika očekivanja? Eh.”



Pogled mi je privukla robna kuća na pet spratova, koja se nalazila naspram one, iz koje sam upravo izlašla.
“Postoji još jedna?!”
“Cenjena gospođice, ono tamo je robna kuća za žene. Tamo sam kupio svoju.  Ja sam  srećan čovek”, hvalio se ženicom.
“Na kom ste spratu našli svoju savršenu ženu?”
“Na drugom.”
Već na drugom?” upitala sam iznenađeno.
“Da.  Na prvom je pisalo LEPE ŽENE. Na drugom, LEPE ŽENE KOJE NE ZANOVETAJU. Portir koji radi u Robnoj kući za žene,  rekao je, da se retko koji muškarac penje na treći ili četvrti sprat.”


Коментари

Постави коментар

Популарни постови