Dragi, Dalaj Lama

by Dragan Đurđević

 Sledeći tvoju mudrost, na putu sam da postignem zen status. Ti si moj uzor.Radim na sebi. Naučila sam se toleranciji i savladavanju besa.
Niko me ne može izbaciti iz koloseka. Ignorišem negativce. Eskiviram energetske vampire.
Ne odgovaram na nepoznate brojeve telefona, a poznatima se javljam selektivno.
Imam strpljenja i vremena za porodicu i prijatelje. Posvećujem im pažnju.
Oni su svesni ljubavi i podrške koju im pružam, i uzvraćaju mi na isti način. Tvoja filosofija upućuje na davanje. Ono što dam, to dobijem.
Ustajem u praskozorje i ćutim po dva sata. Sprovodim svoje rituale po zen protokolu. Slušam ambijentalnu muziku, pijem nezaslađene čajeve i umesto mirišljavih štapića, palim tamjan za rasterivanje nečistih sila, jer ipak sam ja pravoslavna hrišćanka.
Negativnu energiju koja se akumulira tokom noći, kroz podsvest i snove, otklanjam jutarnjim tuširanjem aromatičnim kupkama na bazi biljnih mešavina, te me mirisi esencijalih ulja pročišćavaju spolja i iznutra. Sinusi mi kažu hvala, dok udišem miris bilja u vodenoj pari. Hranim kožu mažući je eteričnim uljem, ispijam zeleni čaj , čitam članke i internet stranice o zdravom životu. Slučajnim otvaranjem knjige afirmacija, odabiram  jednu, pa je tokom dana ponavljam u sebi. Na primer:
„Sa lakoćom koračam stazom života. Sve je dobro.“
Vikendom ponavljam omiljenu afirmaciju:
„Svet se menja i ja se menjam. Promena je uvek nova prilika.“
Priznajem da se pre mantranja uvek prvo pomolim Bogu, da mi da snage da prebrodim svu težinu predstojećeg dana, jer ipak sam ja pravoslavna hrišćanka.


by Dragan Đurđević

Dragi Dalaj Lama, nisam  mogla savladati meditaciju, te u molitvi, u razgovoru sa Bogom, uspostavljam mir u duši.Ne uspevam da uredim kuću po Feng šuiu, jer prvo moram da završim kurs. Nikako da shvatim gde da pozicioniram sedam slonova, jednu žabu i fikus da bismo prosperirali. Imam ogledalo preko puta ulaznih vrata, pa sumnjam da mi se tu iskrada prosperitet i pozitivna energija.
Isključivala sam sve uređaje u kući, slala porodicu u šetnju kako bih u polučasovnoj meditaciji
„restovala“ dušu i dovela se u harmoniju sa telom, ali nisam uspela. U tim trenucima mi kao za inat padne na pamet da sam okačila poslednju rolnu toalet papira, a da sam zaboravila obnoviti zalihu. Ponekad usred meditacije otvorim oči i  vidim paučinu na plafonu. Nastavim da žmurim, pa se setim da nisam zamesila integralni hleb sa semenkama za taj dan. Nisam zalila kefir mlekom, a i kombuhu treba procediti i preliti svežim čajem.


by Dragan Đurđević

Dragi, Dalaj Lama, promenila sam se  i menjam se neprestano. No, na članovima porodice ne vidim neke promene. Možda njima treba više vremena nego meni, jer za razliku od njih, čitam life style literaturu.Prestala sam da putujem.  Ne mogu gljive ostati same kod kuće. Proizvodim korisne napitke kojima jačam imunitet i zdravlje cele porodice. Uzimamo magnezijum sa kalcijumom,selen sa cinkom i vitamin C na svoju ruku, jer sam na internetu pročitala da je čovek sam sebi najbolji lekar. Dobro, ja sam najbolji lekar svojoj porodici. Oni ne veruju u čajeve i suplemente, te od njih ne očekujem inicijativu, ali  konzumiraju ono što im serviram samo zato što ja tako hoću. Primetila sam da se jogune i kolutaju očima kad im dajem kefir i čajeve, tako da sumnjam da ovi napici  završavaju u njihovom organizmu. Sobno cveće mi truli kao da ga pored mene zalivaju kućni duhovi. Sumnjivo mi je to. Počeće da piju eliksire u mom prisustvu. Njihov odnos prema zdravom životu je evoluirao zahvaljujući meni. Želim da verujem da sam ih osvestila i da je najbolje za njih da rade ono što im ja kažem. Tada smo nekako najsrećniji.
Ličnim neuspehom smatram to što nisam odvratila muža od cigareta. Našli smo kompromis. Odredili smo prostor za pušenje. Izabrali smo terasu.  To je strateški odabrano, jer je zbog vrućine i hladnoće značajno smanjio broj cigareta na dan, a sa druge strane, mi nepušači, ne zaudaramo na duvan.
Sa decom je slična situacija. Škripi kod odlaganja prljavog rublja i nameštanja kreveta. Kažu da nemaju vremena. Da se ne bih ljutila, napravili smo mali kompromis. Zatvaraju vrata svoje sobe i sami održavaju higijenu u njoj. Ukoliko zadržavaju rad moje mašine za pranje veša, neblagovremenim donošenjem istog, neće imati šta da obuku. Funkcioniše. Naravno, ja puštanje mašine usklađujem sa crkvenim kalendarom, pošto u budističkoj filozofiji nisam našla deo o održavanju veša.

by Dragan Đurđević

Dragi, Dalaj Lama, volim svoj posao. Obožavam da radim i sarađujem sa ljudima. Ne dozvoljavam da me rad iscrpi i umori. U odličnoj sam formi, jer upražnjavam jogu.
Ima dana, međutim, kada, ja to povezujem sa mesečevim menama, iz potpunog mira kojim zračim, na povratku s posla, zateknem na terasi pikslu prepunu opušaka, vrata dečije sobe otvorena i haos koji liči na vučju jazbinu, pa u meni ekspodira pasivni vulkan, te erupciju užarene lave prospem na one koji su se zatekli kući  u tom trenutku.
Nije mi svojstveno psovanje, ali dragi Dalaj Lama, priznajem da im se propisno najebem keve i obračunam im sve sitne propuste iz minulog perioda, jer nisu radili onako kako sam ih učila i vaspitavala.
Da li zato što se uvrede, ili im proradi inat, ćutke mi pružaju otpor. Brane se. Nema ništa gore od tiranije potčinjenih! Osećam to na svojoj koži.
Znam da mnogo radiš na sebi i nemaš vremena za čitanje dugih pisama. Molila bih te da mi objasniš kako da i dalje menjam sebe, u okruženju u kojem niko ne menja svoje navike i nije na režimu open mind? Mrzi ih. Ne da im se. Ne mogu. NIŠTA!
U  Srbiji sedative ne mogu da kupujem, već moram da zakažem pregled kod  izabranog lekara opšte prakse. On treba da mi da uput za psihijatra, a ovaj opet, ukoliko smatra da su mi potrebni, napiše neku dijagnozicu. Vratim se izabranom lekaru da mi prepiše recept, a apoteka mi lek  proda. Kao da nisam mogla odmah da ga kupim.  Naša država brine o duševnom stanju naroda. To je mnogo izgubljenog vremena koje nemam,  jer se moram baviti poslom, sobom, porodicom i zdravim životom.


by Dragan Đurđević

Dragi,Dalaj Lama, postoji li neko sredstvo ili način,  brži od meditacije i joge, što u realnom životu ispunjenom obavezama i odnosima sa ljudima, može da me uvede u zen stanje?Nije mi ništa. Zen sam inače..... ali mi nekad dođe da gi svi potepam, pobacam dreške kroz prozor i razbijem pikslu  punu s pikavci... i onu  sporu kasirku kojoj nestane traka uvek kad ja dođem na red, a žurim se mnogo, i onaj komšija koji ispred nosa pusti da mi se zatvore ulazna vrata, kad imam pune ruke kesa, a ključevi su  mi na dnu proklete tašne, a tek knjigovođa koji me ujutru zove pre nego što popijem prvu jutarnju kafu, i svi drski, bezobrazni i nevaspitani....!
Možda neće razumeš kraj ovog pisma, jer kad mnogo pobesnim, obrnem na niški.  Ne mogu da pičkećem po padeži. Nema si onu težinu i kolorit. Oprosti što te uznemiravam trivijalnostima civilizovanog života, ali se bojim da nismo još shvatili da „zdrav život“ ne postoji.
Srdačan pozdrav iz Srbije (uskoro će se nalaziti u EU) ako ne znaš gde je
Tvoja JoginKa

p.s. Vodim  i propagiram zdrav i aktvan život, ali samo tebi mogu da priznam da sedative kupujem na crno, da bih postigla željeni zen nivo, na čemu mi zavide.Toliko sam toga naučila, da ću uskoro postati life coach i instruktor joge.. Samo još jedna sitnica, ali, iskreno. Da si kojim slučajem Srbin koji živi u Srbiji, na čemu bi ti bio?

Коментари

Постави коментар

Популарни постови