Nepopularna mišljenja


NEPOPULARNA MIŠLJENJA  
      
Hvala Olji na nominaciji mada kasnim sa odgovorima iz opravdanih razloga. Bila sam na svadbarskom adrenalinu i spustih se posle nedelju dana u svoju rutinu. 
Osećam se kao dete ostavljeno u poslastičarnici, samo, sa raznovrsnim slatkišima. Znam da ne mogu da pojedem sve, da moram da izaberem, ali ne znam  za koji da se odlučim. Ima kolača koji nisu toliko privlačni, ali ko zna, možda su ukusni. Da zagrizem samo, pojedem bar pola? Drugu polovinu ću sakriti na dnu kante. Tako sam se rešavala neomiljene hrane u detinjstvu. Tako nekako pričam o omiljenom i neomiljenom štivu. 
Halapljivo ili sa mučninom

1.POPULARNA KNJIGA  ILI SERIJAL KOJI SE TEBI NE SVIĐA

Mega popularna trilogija „ fenomen koji je zaveo ceo svet“, na osnovu koje su snimljena dva filma je „Pedeset nijansi sive“. Bila sam upoznata sa temom i sadržajem knjige mnogo pre nego što sam ipak odlučila da je pročitam. „Trilogija koja zaokuplja i zauvek ostaje u vama.“Jedini benefit od čitanja hiljadupetstotona stranica ničega, bio je u tome što sam  je čitala na plaži družeći se sa dragim ljudima. Na osnovu neubedljive i lake knjige, napravljen je bled i nedorečen pornografski filmčić. Na sreću, postoji opcija premotavanja dosadnih ostvarenja, pa sam tako  „odgledala“  ekranizovane igrice Mr. Gray-a i Mrs. Gray.

2.KNJIGA ILI SERIJAL KOJI SE TEBI SVIĐA A DRUGI GA NE VOLE

Najradije bih pisala o trilogiji „Gospodari prstenova“.
 Delim ljude na dobre i loše i na one koji su čitali i one koji nisu čitali Tolkina. Ova bajka u kojoj dobro pobeđuje zlo je moja omiljeno književno delo, čija je ekranizacija potpuno uspela. Minimalno tri puta godišnje pogledam  sa decom „Gospodare“. Uzdržaću se od pozitivne analize bilo romana bilo njegove ekranizacije, jer bi moj odgovor na ovo pitanje imao epske razmere. Kad čujem negativnu ocenu filma, obično pitam da li ga je osoba pogledala. Obično kažu da ne gledaju  fantazije i gluposti. Obično odmah promenim temu ukoliko ne mogu da napustim društvo.

3.LJUBAVNI  TROUGAO U KOME GLAVNI LIK ZAVRŠI SA POGREŠNOM OSOBOM ILI POPULARNI FIKCIONI PAR KOJI TI SE NE SVIĐA

Film  „Come agua para chocolate“ ( Kao voda za čokoladu) iz 1992. godine, reditelja Alfonsa Araua, na osnovu romana „ Slatko kao čokolada“ koji je napisala Laura Esquivel, je jedno od ostvarenja u kome glavni lik završi sa pogrešnom osobom, odnosno u nesrećnom ljubavnom trouglu.
Ova drama u trajanju od 105 minuta nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Glava kuće, mama Elena živi kao samohrana majka sa tri kćeri od kojih jedna, glavna junakinja Tita ima neverovatan kulinarski talenat. Oni koji konzumiraju njena jela bivaju opčinjeni do te mere da plaču dok jedu ili im libido nekontrolisano raste i ponašaju se razuzdano. Tita se zaljubljuje u lepog Pedra ali majka udaje drugu kćer Rosauru za njega. Tita živi u istoj kući sa zetom koga voli i koji nju obožava. Znajući za tu ljubav, majka i sestra sve vreme drže Titu i Pedra na oku. Oni koji su čitali roman ili gledali film znaju kako se završio te neću prepričavati. Bez obzira na tragičan kraj, poruka priče je da je ljubav najvažniji začin na svetu.

4.POPULARNI ŽANR KOJI RETKO UZIMAŠ U RUKE

Retko imam želju da čitam SF romane i gledam filmove. Ne znači da ih nisam čitala i gledala. Pitanje glasi šta retko uzimam u ruke i odgovor je iskren i kratak. Cenim SF ostvarenje ali mi nisu na listi omiljenih žanrova.

5.OBOŽAVANI FIKTIVNI LIK KOGA NE VOLIŠ

Lara Craft.

6.POPULARNI AUTOR KOJI TI IZ NEKOG RAZLOGA NE LEŽI

Ne leže mi popularne autorke sa naših prostora koje su hiperproduktivne. Njihova su dela dobro izreklamirana a za mene nemaju književnu vrednost. Vesna Dedić, Isidora Bjelica i Jelena Bačić Alimpić. Čitala sam njihove knjige radi opšte kulture i informisanosti. Kod Bačić Alimpić sam možda zastala na tren da razmislim ali, ništa ozbiljno.

7.POPULARNI KNJIŠKI KLIŠE KOJI TI JE DOSADIO (NPR.IZGUBLJENA PRINCEZA,KORUMPIRANI VLADAR,LJUBAVNI TROUGAO ITD)

„Bio je to dan kao i svaki drugi...“

8.POPULARNI SERIJAL KOJI NE NAMERAVAŠ DA PROČITAŠ

„Kupoholičarka“  autorke Sofi Kinsela odnosno Medlin Vikam.
Vikam je radila kao novinar i pratila sektor tržišta i finansija. To je veza sa tematikom i naslovima romana koji su joj doneli svetsku slavu. Na osnovu romana, kojih već ima preko sedam na istu temu, snimljen je film 2009. godine. Ovu romantičnu komediju sa istim naslovom  u trajanju od 145 minuta režiraoje P.J. Hogan.Glavnu junakinju Rebecca Bloomwood igra Isla Fisher.
Fascinira me kako trivijalne i bezvredne teme uz dobru komercijalnu i marketinšku podršku osvajaju srca čitalaca i ljubitelja sedme umetnosti.

9.IZREKA KAŽE KNJIGA JE UVEK BOLJA OD FILMA, MEĐUTIM KOJA TI SE FILMSKA ILI TV ADAPTACIJA VIŠE SVIDELA OD KNJIGE

„Kuća duhova“ iz 1993. godine reditelja Bille August po romanu Isabele Allende.
Moram da naglasim da mi je pored Markesa, Ljose, Borhesa, Aljende jedna od omiljenih latinoameričkih pisaca. Njeni romani su bolji od filmova ali ova ekranizacija je zaista bacila senku na Izabelin rukopis. Dobra režija, još bolja podela uloga: Meryl Streep, Jeremy Irons, Winona Ryder, Antonio Banderas, Glen Close, učinili su da priča  o nesrećnoj ljubavi,bogatstvu i siromaštvu jedne porodice,smeštena u 1973. godinu ostavi neverovatan utisak.
Ne mogu da ne pomenem i „Šindlerovu listu“ u režiji Stivena Spielberga a na osnovu romana „Šindlerova Arka“ australijskog autora  Tomas Keneally koja je napisana po istinitom događaju. Knjigu sam jedva pročitala, nešto „lakše“ mi je išlo gledanje filma koji je daleko potresniji i dramatičniji. Ako niste, nemojte čitati ali, morate  bar jednom pogledati. Ja sam jednom i neću nikad više. Potresno i nezaboravno.
Ali kako da pređem preko novele Jima Harisona „Legends of the Fall“ na osnovu koje je snimljen istoimeni film koji je po meni bolji od priče.

Završavam sa poslasticama  koje su na vrhu mojih the best lista. Uverena sam da sam mogla da pišem i o drugim naslovima ali za igricu u kojoj se igram prvi put mislim da je bilo dovoljno. Hvala Olji što me je tagovala. Blogeri koje nominujem su:

Aleksandar Ivković
Olivera Karan Olja Ka
Goran Popnovakov

Коментари

  1. Što bi rekli: gde me nađe? Šalim se, ne bežim nikada od izazova

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo sam se nadala da već niste već nominovani! Vi se borite protiv sandžama i karakondžula a ovo vam je osveženje, ne izazov!

      Избриши
  2. Одговори
    1. Hvla Olja. Čitam tebe i druge blogere pa vidim da je reč o ozbiljnim tekstovima. I u igri.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови