Ne mešajte turizam sa emigracijom




Na početku 21. veka, Srbija nije mogla da ponudi ni nadu da će u budućnosti biti dostojno mesto za život svojih građana. Većine njih.
Majčica Srbija kao da je zbog neželjene i neplanirane trudnoće abortirala svoju začetu decu  i to u poodmakloj fazi blagoslovenog stanja.
Kraj  dvadesetog veka obeležen je masovnom izbegličkom emigracijom, koja je tražeći spas,pobegla u  svet. Kada su  vetrovi  rata prestali da šibaju zapadni Balkan, region ili jednostavno rečeno bivše yu republike, promenio se motiv odlaska u zemlje prosperiteta, demokratije i  visokih kulturoloških dostignuća.

Rim - Koloseum

One koje iz Srbije nije „poterao“ rat, oterala je „glad“.

Da bih ostvarila svoj san o odlasku u Italiju, trebalo je doneti  teške odluke i načiniti velike korake.Tada nisam znala za onu: „pazi šta želiš....“
Kad žena od 36 godina života, 15 godina radnog staža od čega deset u televizijskom novinarstvu, sa mužem i dvoje dece uzrasta 16 i 4 godine odluči da napusti nišku čaršiju, koja tako snažno vezuje rođene u Vilinom gradu (Naisus), treba je pustiti da ode.
Slušala sam sebe. Nisam ispunjavala svoje želje. Ja sam ostvarila svoj cilj!
Samo onaj koji je prošao putem o kojem pišem, zna šta u birokratskom smislu  znači preseliti porodicu iz Srbije u Italiju na legalan način. Dobiti boravišnu i radnu dozvolu, iznajmiti stan, upisati decu u vrtić i srednju školu...a deca osim prego, grazie scusi,ne znaju druge reči....dobro i ciao. U redu, cazzo, espresso, calcio, pizza...ali ne znaju jezik. Ja sam „natucala“ nešto.

Gardaland - zabavni park

Reči sa kojima sam se suočila na samom početku, ricongiungimento familiare- spajanje porodice, questura-policija, extracomunitari-neevropsko stanovništvo, zvučale su kao strašni sud. Čekanje reda u policiji  sa celom porodicom (questura ) za dobijanje boravišne dozvole izgledalo je  kao strašni sud.

Gardaland

Znate onu priču o čoveku koji je iz Raja krenuo u turistički obilazak Pakla? Oduševljen sjajem, bogatstvom  i uređenošću , pun entuzijazma, vratio se u Raj, spakovao  je kofere i odlučio da se preseli u Pakao.
Na samom ulazu  ščepali su ga đavoli i poveli prema ognjenom smeštaju. Čovek se počeo otimati i objašnjavati kako je pre samo nedelju dana, kada je turističi obilazio Pakao sve  bilo lepo i očaravajuće. „Gospodine- reče mu jedan  đavo.  „Nemojte mešati turizam sa emigracijom.
Benvenuti  in Italia!!!

Gardaland- zabavni park

Ostavite zadnju nadu vi......koji  ste došli u civilizovanu, evropsku, uređenu, čistu, prelepu, bogatu, brendiranu,perjanicu stila i mode, sa četiri mora okupanu Italiju, da u njoj započnetre novi život, u blagostanju i udobnosti a za svoje potomstvo obezbedite sigurnu i dostojanstvenu budućnost.

Gardaland


Benvenuti, kao izraz dobrodošlice,uvek i isključivo, odnosio se  na turiste.

Коментари

  1. Ko nije prošao, teško može shvatiti, ko je shvatio retko se otvori i priča. Zato ovo ima još veći vrednost. Nije samo opis i upoznavanje već kidanje duše, unižavanje bića i obesmišljavanje pravde. A početne ideje i želje se tope iz dana u dan. Nikome ne želim

    ОдговориИзбриши
  2. Dođemo kao da su samo nas čekali,
    a onda...neki se prilagode a neki se vratimo

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo. Juče sretnem u gradu svog dragogo prijatelja za kog sam znala da živi u inostranstvu. Rekoh - odmor? Ne... vratio se. I upravo ide ta raj-pakao priča. On je radio lepe poslove tamo, ali kaže, sa njegovim kvalifikacijama isto toliko zaradi ovde (nije ista količina novca, ali kad se naprave relacije cena ispadne isto) ali ovde još ima duše i ljudi sa kojima možeš da pričaš i da se opustiš. Upropastićemo sve to kidisanjem na Pakao...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marina, neopisivo sam srećnija u Srbiji, sa svim njenim nedostacima. Ovde još ima duše, meraka, sevdaha, prijatelja, kafice i tokom radne nedelje...vidim svoju porodicu. I neka razmisle dobro oni koji pakuju kofere..hvala i pozdrav za povratnika!!!

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови